Mihaiţă Bariz – Promotorul unui nou tratament revoluţionar pentru bolnavii de fibroză chistică din România

Povestea lui Mihaiţă Bariz nu este a unui om care îşi poartă în frunte stigma unei boli incurabile, a cărui viaţă s-a terminat înainte să înceapă şi a cărui speranţă s-a stins în urma unui diagnostic scris cu litere indescifrabile pe o bucată de hârtie galbenă cu parafa doctorului X. Povestea lui Mihaiţă s-a transformat într-o voce stridentă şi hotărâtă care a reuşit de-a lungul timpului să tulbure liniştea sistemului medical, să influenţeze decizii administrative şi să obţină răspunsuri şi rezultate pentru cei care aveau nevoie să fie auziţi. 

                   Mihaiţă a găsit puterea de a-şi transforma boala în superputere, iar povestea lui merită spusă. În benzile desenate şi-n filme,  astfel de personaje poartă numele de eroi. Pe Instagram se numesc influenceri. În viaţa de zi cu zi se numesc oameni excepţionali a căror principală calitate este umanitatea. Iar un astfel de personaj inspirational, dar mai ales uman, este şi Mihaiţă Bariz.

                 Mihaită s-a născut cu o boală genetică incurabilă – fibroză chistică – o afecțiune caracterizată prin probleme digestive, probleme de respiraţie, infecţii respiratorii de la acumularea mucusului şi creşterea concentraţiei de sare din transpiraţie. La vârsta de 15 ani starea lui s-a agravat din cauza infectării cu un microb luat din mediul spitalicesc. După 14 zile în comă şi câteva luni în spital, Mihaiţă cântarea 23 kg, iar doctorii l-au trecut pe lista de transplant. Din fericire, starea lui a început să se îmbunătăţească, la o lună după externare având 53 kg, iar transplantul nu a mai fost necesar.

Timp de 4 ani după aceasta complicaţie, Mihaiţă petrecea 21 de zile pe lună internat în spital pentru a putea supravieţui.

                   Singura lui şansă la momentul respectiv a fost achiziţia unui medicament care nu se găsea decât în SUA (Trikafta) şi în câteva ţări din UE (Kaftrio) şi care costă aproximativ 300.000 euro/an. Acel medicament a reuşit să facă o diferenţă semnificativă în viaţa lui, datorită oamenilor cu suflet bun care i-au sprijinit cauza. Dacă în urmă cu câteva luni capacitatea lui pulmonara era la 21%, în prezent este de peste 60%.

Forța lui Mihăiță i-a fost inspirație şi lui Codin Maticiuc, care deseori l-a numit idol sau îngerul lui păzitor. Iar un astfel de înger trebuia ajutat să își desfacă larg aripile protectoare. Codin şi Fundația Metropolis s-au alăturat cauzei lui, iar cu ajutorul bunăvoinței a mii de oameni s-au strâns sume importante pentru achiziția medicamentului minune pentru bolnavii de fibroză chistică din România. Astfel că, zeci de oameni pentru care fiecare zi ar fi putut fi ultima, au primit o nouă șansă la viaţă. 

                  Din dorinţa de a ajuta în continuare, începând cu anul 2021, Mihaită a fost numit în poziţia de consilier onorific la Ministerul Sănătăţii, statut care îi permite să susţină diverse proiecte civice sau medicale care au nevoie de reglementări.

                 Astfel că, la iniţiativa lui Mihaiţă Bariz, a avut loc o întâlnire între reprezentanţii companiei farmaceutice Medison Pharma, reprezentanţii Vertex în România, Ambasada SUA, Ministerul Sănătăţii şi presendintele Agenţiei Naţionale a Medicamentelor, în care s-a discutat introducerea tratamentului pentru bolnavii de fibroză chistică din România şi aprobarea pentru compensare şi gratuitate. Astfel că, în aproximativ 6 luni, sute de bolnavi de fibroză chistică din România vor avea acces la un tratament care le va îmbunătăţi şi prelungi viaţa, totul datorită insistentelor şi luptelor pe care Mihaiţă le-a dus cu autorităţile române.

                    Un adolescent cu puţin peste vârsta de 20 de ani a reuşit să mişte un sistem întreg şi să schimbe vieţile a sute de bolnavi, iar pentru aceasta realizare Mihaiţă Bariz merită susţinerea şi respectul tuturor oamenilor.

                  Întrebat ce planuri de viitor are, acum că datorită medicamentului minune starea lui de sănătate s-a îmbunătăţit considerabil, el a răspuns zâmbind:

  • Nu ştiu! Întreabă-mă ce fac luni. Eu vorbesc doar în zile.

Mihaiţă trăieşte în prezent cu toată intensitatea şi bucuria pe care o poate manifesta o persoană care nu îşi doreşte nimic pentru el, ci care îşi traduce zilele în ajutor umanitar pentru semenii lui.

Caritatea şi umanitatea sunt bilete spre fericire pură şi sinceră, iar aceasta este doar una dintre lecţiile pe care Mihaiţă Bariz le transmite lumii.

Mulţumim din suflet tuturor celor care au fost alături de Codin Maticiuc şi Fundaţia Metropolis în campania de strângere de fonduri pentru eroul nostru.  Victoria lui Mihaiţă este şi victoria celor care s-au implicat în acest caz!

Formular trimis cu succes. Mulțumim!

Verifică pe email dacă totul este în regulă.

A problem was detected in the following Form. Submitting it could result in errors. Please contact the site administrator.