Vă invităm să o cunoașteți pe Cristina, un voluntar ambițios care se încăpățânează să caute și să găsească partea bună și frumoasă a oricărui om, lucru sau situație.
Pentru ea, a fi voluntar înseamnă responsabilitate, dedicare, seriozitate, creativitate și dorinţa de a ajuta comunitatea din care face parte. Mai crede că implică multă muncă de echipă, maturitate, asumarea realizărilor, dar și a eșecurilor.
Ea e Cristina, o frumușică sensiblă, cu un suflet mare și bun. Haideți să vedem cum e omul din spatele campaniei ”Dăruiește ziua ta” din cadrul Fundației Metropolis.
- De ce ai ales să fii voluntar în cadrul Fundaţiei Metropolis – campania Spitale Publice din Bani Privați?
Sunt o persoană empatică şi nu pot trece cu vederea anumite aspecte ale societății. De-a lungul timpului, m-am implicat în mai multe cauze sociale, individual, iar în ultimii ani mi-am dorit cumva să fac și mai mult, gândindu-mă că ajutorul meu poate ajunge la un nivel superior. Am vrut să activez ca voluntar într-un ONG, pentru că munca în echipă are evident rezultate mult mai mari decât o puteam face individual. Deși dorința mea a luat amploare de o bună perioadă de timp, din teamă că ar putea fi prea dificil de gestionat din punct de vedere emoţional, am tot amânat momentul.
Dar, am găsit Fundația Metropolis, o organizație care se ocupă de rezolvarea unora dintre cele mai urgente probleme care afectează o mare parte din comunitate și de asemenea o organizație în care oamenii se dedică cu tot sufletul și a căror implicare merge rapid în direcția promisă, în direcția binelui celuilalt. Iar acum mă simt fericită și totodată mai împlinită că am ales să fac parte din această organizație.
2. De ce te identifici cu campania SPDBP, mai exact renovarea spitalelor de stat?
Sistemul de sănătate este unul dintre cei mai importanți factori ai unei societăţi civilizate, dar din păcate în țara noastră, acesta nu se afla la nivelul țărilor din Uniunea Europeană. Cele mai multe spitale din România nu dispun de condiții optime pentru a asigura îngrijirea bolnavilor și, din nefericire, s-a dovedit în nenumărate rânduri că statul nu este capabil să rezolve toate aceste probleme singur.
Dacă într-adevăr ne dorim o schimbare, ar trebui să ne asigurăm personal că lumea se îndreaptă în direcția dorită de noi. Campania SPDBP exact de acest lucru se ocupă, ea contribuie la corectarea unor probleme ale societăţii care afectează multe persoane, motiv pentru care pot spune că mă identific perfect cu această cauză.

3. Ce impact are asupra ta această activitate/implicare? Cum te ajuta/cum te schimbă/cum te face mai bun/cum te face să te simţi?
Prin intermediul voluntariatului, inițial, am reușit să-mi ocup într-un mod valoros timpul liber, sau mai degrabă, am învățat să-mi gestionez timpul astfel încât să creez timp liber.
Ulterior, mi-am dat seama că găsim întotdeauna timp pentru ce ne face fericiți. Voluntariatul este o activitate frumoasă, care te ajuta să te dezvolţi ca persoană și să devii mai deschisă, dar în același timp îți aduce satisfacție și împlinire prin faptul că poți contribui puţin câte puţin la o schimbare în societate.
4. Pe lângă faptul că aduci un plus de valoare fundaţiei prin munca ta, ai ales să faci un gest deosebit de ziua ta. Să-ţi donezi ziua de naştere prin campania noastră DZT. Ce te-a făcut să iei această decizie şi de ce?
În momentul în care mi s-au prezentat proiectele de fundraising ale fundației, cel mai mult am rezonat cu “Dăruiește ziua ta”, deoarece zilele de naștere reprezintă un sentiment cald și special care poate fi împărtăşit cu cei care au nevoie de ajutorul nostru.
Din acest motiv, am decis să mă implic pe partea de coordonare a proiectului.
Dorind să am o viziune completă asupra proiectului, dar și să transform cadourile pe care le-aş fi primit anul acesta într-o donație către Fundaţia Metropolis, am ales să-mi dăruiesc ziua.
Datorită acestui lucru, am fost pusă și în postura de fundraiser, lucru care mi-a oferit oportunitatea de a-mi creea propria campanie de fundraising, putând astfel să aplic ideile de promovare pe care le-am învățat. De asemenea m-a ajutat să colectez feedback de la donatori, feedback necesar pentru dezvoltarea proiectului.
5. Ce mesaj ai pentru oamenii care sunt reticenţi în a dona sau în a se alătura unei fundaţii caritabile? Cum le-ai explica simţul civic de care tu ai dat dovadă şi de care orice societate în dezvoltare are nevoie?
Sunt milioane de oameni care au nevoie de ajutor, într-un fel sau altul şi astfel, cu puțin curaj și multă dăruire, fiecare dintre noi poate fi voluntar în fiecare zi, în orice domeniu, cu oricine trece pe lângă el și are nevoie de ajutorul lui. Putem dărui deopotrivă lucruri materiale, suport moral, dar și timp, din timpul nostru. Poate aceste aspecte pot părea nesemnificative, dar lucrurile mici pe care le poți face, ca individ, au un impact major asupra evoluției societății.
Cu siguranță ne gândim că renovarea spitalelor este o atribuție pe care, teoretic, o are statul român pentru că plătim sume semnificative către asigurările de sănătate, și da, așa ar trebui, însă realitatea este alta și beneficiile oferite cetățenilor nu se ridică la nivelul optim, de aceea consider că ar trebui să ne implicăm fiecare cum și cât putem.
Schimbarea vine din noi, motiv pentru care orice gest, orice iniţiative aduc un plus societății, încuranjându-i și pe ceilalți din jur să nu rămână indiferenți problemelor cu care țara noastră se confruntă.
- Care este cel mai mare vis/țel pe care-l ai în legătura cu dezvoltarea ta personală, dar şi cea de voluntar în cadrul fundaţiei?
Vreau să ajut oamenii spitalizați să aibă parte de condiții decente, un mediu curat și aparatură modernă. Cu siguranță, implicarea în acest proiect mă ajută să mă dezvolt și personal, dar și profesional.
Cheia succesului este să îmbini utilul cu plăcutul, iar acest echilibru l-am găsit și aici, alături de atâția voluntari dornici să facă un bine oamenilor din România. Cred în evoluția acestui proiect și voi continua să mă implic, oferind tot suportul de care este nevoie.