Centrul de zi pentru copii și părinți

Este un proiect de interes social, local, ce funcționează după orele de școală, este gratuit și acoperă activități de învățare și dezvoltare pentru copiii din grupul țintă vizat și părinții acestora.

Ce ne propunem?

Prin acțiunile centrului oferim toate serviciile de care aceștia au nevoie pentru a duce o viață decentă: masă, haine, meditații și sprijin la efectuarea temelor, tabere, excursii etc). Scopul centrului este acela de a preveni abandonul şi instituţionalizarea copiilor, asigurarea educației de bază prin participarea copiilor la învățământul obligatoriu – părinții sunt obligați să își înscrie copiii la școală, înainte de a beneficia de proiectele centrului.

Depășim probleme!

Vulnerabilitatea acestor copii este accentuată de izolare, ignoranţă, violenţă și de lipsa reperelor comunitare. Împreună lucrăm pentru a depăşi aceste probleme, în primul rând prin generarea unor competenţe sociale, care să spargă cercul perpetuării disfuncţionale, prin intervenţii pentru persoanele cu probleme psihologice, de comportament, dependențe de alcool, droguri, supuse abuzurilor, copii cu risc de separare de familie, copii în dificultate psiho-socială.

Servicii oferite.

Pentru atingerea obiectivului nostru, oferim copiilor din familii aflate în situaţii de risc, dar și părinților acestora, reprezentanților legali sau altor persoane care au în îngrijire copii, următoarele servicii:

Fundația a oferit servicii de asistență socială pentru peste 700 de copii și părinți, în majoritatea cazurilor diminuând și eliminând în mare măsură aceste riscuri pentru ei.

Venim în sprijinul beneficiarilor noștri prin educaţie formală, nonformală şi informală, activităţi recreative, socializare, informare şi orientare în accesarea serviciilor centrului, psihoeducaţie, asistenţă juridico-administrativă, consiliere psihologică, sprijin pentru obţinerea drepturilor legale, activităţi pentru ameliorarea dificultăţilor de comunicare intrafamilială și … o masă caldă, zilnic.

Mai mult decât un pachet de activități menit să ajute copilul să se reintegreze social și să nu părăsească școala, programul centrului de zi are în vedere crearea unei comunităţi solide și sănătoase.

Pe vremea când încă nu construisem fundația, mergeam săptămânal să vizitez copiii și să le dezvolt cultura generală. Uneori își alegeau temele singuri, cum a fost atunci când un băiețel m-a rugat să vorbim despre timp. „Ce vrei să știi?“, l-am întrebat. „De ce uneori timpul trece repede și alteori nu?“, mi-a răspuns. A trecut mult timp de atunci, dar cred că m-am descurcat să îi răspund la întrebare. Băiețelul acela a fost ajutat de fundație să obțină o casă, iar în tot acest timp a avut grijă de mama sa. Astăzi este un tânăr pe picioarele lui, are propria familie și doi copii ale căror fotografii văd că le postează cu mândrie pe Facebook.

Smaranda Maticiuc

Fondator Fundația Metropolis